Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Ako putuje jačmeň z poľa do krígľa piva na stole v krčme

Boli sme sa pozrieť, čo všetko stojí za výrobou piva a prečo niekto denne nachodí aj 25-tisíc krokov.

Stanislav Župa pracuje v pivovare už 40 rokov.Stanislav Župa pracuje v pivovare už 40 rokov. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

VEĽKÝ ŠARIŠ. Z cesty medzi Prešovom a Sabinovom odbočíme na Veľký Šariš. Práve míňame jeden kamión, ktorý vychádza z parkoviska, na ktoré máme namierené.

Ideme do budovy, ktorá sa prehliadnuť nedá. Veľkošarišský pivovar je srdcom nielen v rámci mesta Veľký Šariš, ale okrem hradu na kopci je i jednou z moderných dominánt regiónu.

Na „rodnom“ liste dnes svieti štyridsať rokov od momentu, keď sa otvorili brány jeho sladovne. Dnes sa pivo z nej vyváža krížom-krážom na všetky svetové strany.

Ako však vlastne vzniká? Je to jedna veľká alchýmia.

SkryťVypnúť reklamu

Rozdiel je v jačmeni už humno od humna

Vstup, vypísanie tlačív, bezpečnostná vesta, upozornenie nevybočovať z predpísaných chodníkov. Dookola premávajú vysokozdvižné vozíky, v areáli sa týči vysoká budova. Vedú nás do sladovne.

„Sladovňa, tá je srdcom pivovaru,“ tvrdí Grzegorz Komora, manažér závodu, Pivovar Šariš.

„V Európe nie je veľa pivovarov, ktoré majú aj vlastnú sladovňu, takže v tomto sme dosť špecifickí,“ dopĺňa ho sládok Pivovaru Šariš Jaroslav Klein.

Ako sa dozvedáme, tá veľkošarišská má sedem poschodí. A prejsť sa dá výťahom, ale aj pešo. O tom by vedeli najlepšie hovoriť tamojší zamestnanci. Ich hodiny ukazujú denne tisícky nachodených krokov.

Ich prvá zastávka aj zastávka prichádzajúcich kamiónov je v areáli na bráne, kde je príjem nakúpeného jačmeňa. Ten dovážajú z rôznych častí východného Slovenska. Z okolia Prešova, Košíc, Popradu, Michaloviec, ale tiež aj zo západnej časti, a to všetko v závislosti od odrôd.

SkryťVypnúť reklamu

„Chceme podporovať hlavne lokálnych dodávateľov. Tiež veľa závisí aj od samotného roka, ale i odrody. Platí, že jačmeň je rôzny nielen miesto od miesta, ale aj dokonca humno od humna. Iný je na jednom konci a iný už na konci druhom,“ opisuje Jaroslav Klein.

Z jačmeňa sa na základe niekoľkostupňového procesu tvorí slad.

„Jačmenný slad je základnou surovinou pre výrobu piva. Ďalšou dôležitou súčasťou je základná surovina pre slad, a to je jačmeň dvojradový, sladovníckej kvality. Snažíme sa ho nakupovať už dlhé roky od slovenských dodávateľov a sme veľmi radi, že sa nám darí zvyšovať objemy nakúpeného jačmeňa smerom na východ. Čiže snažíme sa ho brať od lokálnych dodávateľov z tohto regiónu,“ opísal Klein.

Namočiť, aby mohlo vyklíčiť

Privezený slad kraj sa následne čistí, triedi a uskladňuje v silách. Budova sladovne je stavaná tak, že každé poschodie má svoje zameranie, osobitnú časť príbehu spracovania jačmeňa.

Dočítajte tento článok
s predplatným MYregiony.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na My Šariš

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
          2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
          3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
          4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
          5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
          6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
          7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
          8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
          1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
          2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
          3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
          4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
          5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
          6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
          7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
          8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
          1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 725
          2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 001
          3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
          4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 478
          5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 204
          6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 106
          7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 539
          8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 274

          Blogy SME

          1. Miro Jankes: Septembrové (2022)
          2. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
          3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
          4. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
          5. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
          6. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
          7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
          8. Anna Romanová: Moja psychóza 1
          1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 390
          2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 836
          3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 935
          4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 481
          5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 677
          6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 385
          7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 022
          8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
          1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
          2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
          3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
          4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
          5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
          6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
          7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
          8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy z MY Šariš

          Mestské zastupiteľstvo v krajskom meste má celkovo 31 poslancov.


          22 h
          Hráči VK Mirad UNIPO Prešov.

          Naším cieľom je aj vychovávať mladších hráčov pre reprezentáciu.


          26. sep
          Ilustračná fotografia - VK Prešov.

          Odštartovala Niké Extraliga volejbalistiek, Prešovčanky s bodom.


          26. sep

          Osobná doprava dnes patrí k bežnému štandardu, vozíme sa do práce, na nákupy, dovolenky, za koníčkami.


          (PR) 26. sep

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Podpísalo sa memorandum o ochrane povodia rieky.


          21 h

          Spojené komunálne a župné voľby sa konajú 29. októbra.


          26. sep

          Interiér je vybavený z veľkej časti vecami, ktoré majú viac ako 50 rokov.


          25. sep

          V centre Novohradu pribudne 39 bytov. Jednoizbový vyjde zhruba na 55-tisíc eur.


          26. sep

          Blogy SME

          1. Miro Jankes: Septembrové (2022)
          2. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
          3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
          4. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
          5. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
          6. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
          7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
          8. Anna Romanová: Moja psychóza 1
          1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 390
          2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 836
          3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 935
          4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 481
          5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 677
          6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 385
          7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 022
          8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
          1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
          2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
          3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
          4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
          5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
          6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
          7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
          8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

          Už ste čítali?

          SkryťZatvoriť reklamu