PREŠOV. Trhovisko na Weberovej je už opäť v prevádzke. Naposledy sa tu nakupovalo počas sezóny v septembri 2019.
Po dvojročnej prestávke predaja na tomto Prešovčanmi obľúbenom „pľaci“ si tu znova nájdu nielen sezónne ovocie a zeleninu, ale tiež aj rôzne kvety.
Dohodli sa teraz, pripravených je 20 stánkov
Obsadenosť jednotlivých stánkov začína pozvoľna.
„Na tomto trhovisku je momentálne pripravených 20 stánkov. Na Sídlisku 3 je 30 predajcov, ktorí majú aj po viacej stánkov. My sme pripravení podľa sezóny, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať,“ vysvetlil riaditeľ Technických služieb mesta Prešov Milan Toth.
Prvé dni boli pre predajcov bezplatné, momentálne je to už podľa aktuálne platného trhového poriadku a s ním spojeného cenníka.
Jarnú sezónu už nestihli, keďže sa na spolupráci OC Novum, Mesto Prešov a Technické služby mesta Prešov dohodli až teraz.
„Veríme však, že ešte túto letnú a jesennú sezónu využijeme a ocenia to aj obyvatelia,“ zaželal si Toth.
Idea moderného trhoviska je stále živá
Ešte pri budovaní OC Novum bolo avizované, že v tesnej blízkosti má vzniknúť nové moderné trhovisko. Zatiaľ tomu tak nie je, sprístupnená je len dočasná podoba náhradného trhového priestoru.
„Povedali sme si, že poďme do toho, keďže sme mali neustále otázky, kedy sa otvorí toto trhovisko,“ vysvetlila riaditeľka OC Novum Zuzana Maliková.
Po diskusii došlo k dohode o bezplatnom poskytnutí priestoru, ktorý patrí do správy obchodného centra. Je však ešte podoba moderného trhoviska stále aktuálna?
„Vízia je, snaha je, ale potrebujeme vyriešiť projekty a povolenia, všetko závisí od toho, aby sa naša vízia stotožnila s víziou mesta Prešov a aby to bolo kompatibilné, aby každý subjekt mohol prispieť do diskusie,“ vysvetlila Maliková.
Presné termíny nekonkretizovala, vraj to bude závisieť od toho, ako rýchlo budú vedieť navzájom spolupracovať a komunikovať. Aktuálne sú vo fáze diskusie.
„Predstavy sú veľmi optimistické. Chceme to spraviť ako trhovisko 21. storočia, keďže trhoviská sú vo všetkých veľkých mestách. Preto poďme aj my dať Prešovu to, čo si zaslúži,“ skonštatovala Maliková,
Dohodnutí aktuálne do konca roka
„Trhovisko neodmysliteľne patrí do centra nášho mesta, o čom svedčí aj dopyt obyvateľov, ktorým predajné stánky s čerstvou zeleninou a ovocím veľmi chýbali. Touto cestou sa chcem poďakovať za spoluprácu aj OC Novum, ktoré nám poskytlo priestory, aby sme mohli zriadiť toto dočasné trhovisko, nakoľko svoju vlastnú tržnicu zatiaľ nevybudovali,“ zhodnotila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
Zmluvu o využití priestoru podpísali do konca roka 2021. Ďalej všetko závisí od vývoja výstavby novej tržnice. Počítajú teda aktuálne aj s jesenným a zimným predajom.
Zelenina dovážaná z Tokaja
Medzi prvými trhovníkmi na novo otvorenom trhovisku bola Evka Gerenyiová Pilingová (31). Tá je trhovníčkou v pravom zmysle slova.
Za pultom stojí od svojich dvanástich rokov. Plynulo prevzala štafetu od rodičov, ktorí v Prešove predávajú už tri desaťročia.
„Moji rodičia sami pestujú a postupne to začínali dovážať. Predávame aj s bratmi, starší je na Sídlisku 3 a mňa vyhodil sem,“ smeje sa mladá žena.
S trhom je doslova zžitá. „Stále, už roky rokúce sem chodíme a predávame zeleninu, ovocie, na jar kvietky. Všetko je to z našej úrody,“ vysvetľuje.
Odkiaľ presne? „Streda nad Bodrogom, okres Trebišov. Takže toto všetko je zelenina zo Zemplína, konkrétne z Tokaja,“ ukazuje Evka.
S pôdou doma žije celá rodina, s pestovaním začal už jej dedko, prostredníctvom fóliovníkov, a teraz sa to prenáša z generácie na generáciu.
„Ja som sa do toho už vlastne narodila,“ opisuje. Napriek tomu, že je rodáčka zo Stredy nad Bodrogom, na prízvuku to absolútne nebadať.
„Tak, chodím sem už 20 rokov,“ smeje sa Evka.
Zaujíma nás, či ešte ľudia majú vo zvyku zjednávať. „Sem-tam. Ale už sa snažíme robiť tak, že ak je niečo pekné, je drahšie, keď je to menšie, škaredšie, je tam nejaká vada, tak lacnejšie. Máme zeleninu aj na lečo, takže všetko je pekne roztriedené. A keď niekto nechce prvú triedu, tak nech sa páči, tu máte lacnejšie, lebo je tam napríklad škrabanec,“ opisuje predavačka.
Ale aj úroda je závislá nielen od starostlivosti pestovateľov, ale najmä od počasia. „Každý rok je to iné. Napríklad tento rok všetko mešká,“ opisuje Evka.
Zelenina a ovocie sú však skutočne kvalitné, nielen na pohľad, ale aj pri ochutnávke.
Trhovisko bude k dispozícii každý pracovný deň v časoch od 6.00 do 15.00 hod. a počas soboty od 6.00 do 13.00 hod.