Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Čerkala po 40 rokoch: Pivovar je druhým domovom

Je najdlhšie slúžiacim sládkom, do pivovaru prišiel ako brigádnik.

Pivovarnícka kariéra Jána Čerkalu začala v roku 1981 v Pivovare Šariš.Pivovarnícka kariéra Jána Čerkalu začala v roku 1981 v Pivovare Šariš. (Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko )

Do pivovaru prišiel ako brigádnik a už z neho nedošiel. JÁN ČERKALA v ňom prežil celý svoj profesný život, z toho polovicu na vedúcich pozíciách. Po 40 rokoch odchádza, no teší sa, že po sebe zanecháva fungujúci podnik a motivovaných zamestnancov.

Meno Ján Čerkala sa s veľkošarišským pivovarom spája počas štyroch desaťročí. Za ten čas Vás nemohli obísť náročné obdobia.

Ťažkých období bolo veľa. Po revolúcii začínal kapitalizmus a tento pivovar stratil zahraničie, keďže polovica nášho exportu smerovala do Sovietskeho zväzu.

SkryťVypnúť reklamu

To v podstate skončilo a pivovar si začínal hľadať vlastnú cestu, bola to neistá budúcnosť. Faktom je, že v tom čase zo 16 aktívnych pivovarov ostali dodnes len štyri. Zatvoril sa veľký pivovar v Bratislave, v Trnave, jeden z najmladších, išiel medzi prvými.

Bolo to ťažké obdobie, transformácia biznisu bola veľmi rýchla, no našťastie sme to prežili. Mali sme silného partnera. Ak by sme zostali so slovenským kapitálom, tak tu už dnes asi nie sme.

Na kolená vás to teda nezložilo. Čo ešte bolo pre pivovar zaťažkávajúcou skúškou?

Druhé ťažké obdobie bola plynová kríza, keď chýbal plyn. Vtedy nás to úplne zasiahlo. Je zima, -20 °C, nemôžete variť, stáčať, máte obmedzený počet kubíkov na deň a čo s tým? A nikto nevie, kedy to skončí.

Bola to jedna z tých ťažkých situácií, no prežili sme. Sme tu preto, aby firma fungovala a čo najlepšie. A zatiaľ sa nám to chvalabohu darí, máme rekordný výsledok.

SkryťVypnúť reklamu

Aj napriek číslam sa pomaly s týmto miestom a so svojím postom lúčite. Je to kolobeh života, alebo ste si povedali, že „v najlepšom treba prestať“?

Rozhodnutie nebolo ľahké. No vedel som, že už musím odísť, začal som počúvať, čo mi radia lekári. A to je taký vnútorný boj. Toľko toho človek urobil, ale príde čas, keď to musí skončiť.

Súvisiaci článok Šéf pivovaru: Firma bez ľudí sú len holé múry a stroje Čítajte 

Najhoršie bolo povedať to šéfovi. Ale keď som to vyslovil, uľavilo sa mi a odvtedy je dobre. To bol najťažší moment.

Ostatné veci sú už pozitívne. Pivovar má v súčasnosti najlepšie čísla v histórii. Má motivovaných ľudí, odchádzam v tom najlepšom, nenechávam za sebou nejakú čiernu dieru, ale môžem odísť s hrdosťou a pocitom, že fabrika "šľape". Bolo to ťažké rozhodnutie, ale bolo potrebné. Hlavou sa postupne nastavujem inde, do budúcnosti a optimisticky. S pivovarom sa nelúčim, že nikdy v živote.

SkryťVypnúť reklamu

Plánujete ešte ostať istým spôsobom v spojení, napríklad v dozornej rade či ako nejaký poradný orgán?

Diskusií bolo viac, keďže som nielen manažér závodu, ale aj podpredseda predstavenstva a zastupujem firmu i čo sa týka združení, napríklad nášho pivovarníckeho združenia. No urobili sme za tým čiaru, toto končí.

Možno ostanem v pozícii ako akýsi „emeritný sládok“, respektíve budem nejakým spôsobom dohliadať na kvalitu či niečo podobné. Môj podpis ostáva na etikete aj po 1. januári.

Takže hoci odídete fyzicky, duchom a podpisom ostávate v pivovare.

Vyzerá to tak, že áno. Ale nepreceňoval by som to. Kvalita je vysoká. A ten podpis bol pre mňa cťou, aj voči zamestnancom a firme, že vyrábame produkt, pod ktorý sa viem podpísať bez najmenšieho zaváhania.

40 rokov je predsa len 40 rokov. Dnes je pomerne často skloňované „vyhorenie“. Vy ste tento pocit nemali nikdy? Že to tu balím a odchádzam...

Jasné, ak máte 40 rokov robiť nejakú rutinnú činnosť, tak človek možno vyhorí aj po mesiaci. Mne to tak však nikdy neprišlo, ani neviem, ako tie roky zbehli. Ide to strašne rýchlo a mám pocit, že som prišiel len nedávno. Vždy som mal toľko záujmov a povinností, že sa nedá povedať, že robím stále to isté.

Nikdy som nemal čas nudiť sa a za celý čas som sa stále učil niečo nové.

Ján Čerkala

Taká fabrika, ak ju aj riadite, prináša každý deň nové výzvy. Tu sa deje niečo každý deň, nie je to taká rutina. Vyrábame živý produkt a potrebujeme rozhodovať, ako a čo s tým, stále sa to hýbe doprava a doľava a núti vás to naštudovať nové veci, lebo život stále prekvapí niečím novým.

Nikdy som nemal čas nudiť sa a za celý čas som sa stále učil niečo nové. Je obrovská výhoda, keď má človek skúsenosti, lebo problém vie vyriešiť podstatne rýchlejšie a bez nejakého dlhšieho rozmýšľania, viete sa v tom orientovať. Ale nikdy to nie je totálna rutina.

Takže predstava, že máme jeden recept na pivo a stabilne, rutinne a mechanicky ho varíme, už "zautomatizovane", je skreslená.

Výrobu piva zvyknem prirovnávať k výrobe skrutiek. Na výrobe skrutiek to nastavíte a vyrába vám rovnaké dovtedy, kým sa niečo nepokazí.

Výroba piva je proces, kde vyrábate zo surovín, ktoré sú každý deň iné. Jačmeň, ktorý príde z poľa, má stále iné vlastnosti. Nikdy to nie je to isté. Niektorá surovina má viac dusikatých látok, iná viac škrobu, to všetko sa následne prejaví v procese výroby.

To isté aj chmeľ, voda. A potom vstupuje do toho ďalší živý organizmus, a to sú kvasnice, o ktoré sa treba starať. Je tam kvasný proces – variť, kvasiť - a to sú procesy, ktoré odhadujete. Neviete to úplne presne nastaviť, lebo ak je to živý proces, tak to viete len nejakým spôsobom korigovať, ale neviete to na 100 % replikovať.

Podľa tohto opisu je navarenie piva hotový kumšt.

Niekedy som počul takú krásnu hlášku, že dobrý sládok nie je ten, kto navarí dobré pivo raz, ale stále rovnako dobre.

Naša práca je replikovať ten proces čo najviac podobne. Chceme, aby pivo chutilo stále rovnako. Vinári sa chvália, že každý rok je iným, raz víno vonia po sene, raz po jahodách, to je ten ročníkový rozdiel.

U piva je to opačne. Snažíme sa vyrábať skvelé pivo, aby chutilo rovnako dobre tento aj budúci rok.

Je to vôbec technicky možné z nie stále totožných surovín vyrobiť totožný produkt?

Dočítajte tento článok
s predplatným MYregiony.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na My Šariš

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
          2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
          3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
          4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
          5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
          6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
          7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
          8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
          1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
          2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
          3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
          4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
          5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
          6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
          7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
          8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
          1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 745
          2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 990
          3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
          4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 459
          5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 300
          6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 278
          7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 535
          8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 268

          Blogy SME

          1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
          2. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
          3. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
          4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
          5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
          6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
          7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
          8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
          1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
          2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
          3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 878
          4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 479
          5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 733
          6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
          7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 052
          8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
          1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
          2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
          3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
          4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
          5. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
          6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
          7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
          8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy z MY Šariš

          Mestské zastupiteľstvo v krajskom meste má celkovo 31 poslancov.


          20 h
          Hráči VK Mirad UNIPO Prešov.

          Naším cieľom je aj vychovávať mladších hráčov pre reprezentáciu.


          26. sep
          Ilustračná fotografia - VK Prešov.

          Odštartovala Niké Extraliga volejbalistiek, Prešovčanky s bodom.


          26. sep

          Osobná doprava dnes patrí k bežnému štandardu, vozíme sa do práce, na nákupy, dovolenky, za koníčkami.


          (PR) 26. sep

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Podpísalo sa memorandum o ochrane povodia rieky.


          20 h

          Spojené komunálne a župné voľby sa konajú 29. októbra.


          26. sep

          V centre Novohradu pribudne 39 bytov. Jednoizbový vyjde zhruba na 55-tisíc eur.


          26. sep

          Interiér je vybavený z veľkej časti vecami, ktoré majú viac ako 50 rokov.


          25. sep

          Blogy SME

          1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
          2. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
          3. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
          4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
          5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
          6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
          7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
          8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
          1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
          2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
          3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 878
          4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 479
          5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 733
          6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
          7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 052
          8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
          1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
          2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
          3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
          4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
          5. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
          6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
          7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
          8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

          Už ste čítali?

          SkryťZatvoriť reklamu