Streda, 3. jún, 2020 | Meniny má KarolínaKrížovkyKrížovky

Pivovar investuje do mladej generácie: Študentov v Šariši učia rozumieť pivu

Duál nemusí byť nudný. Na východe pustili študentov k pivu a veria, že sa stane ich povolaním.

Vo Veľkom Šariši vyrastá nová generácia pivovarníkov. Vo Veľkom Šariši vyrastá nová generácia pivovarníkov. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

VEĽKÝ ŠARIŠ. Duálne vzdelávanie v praxi. Ako vyzerá toto slovné spojenie v reálnych podmienkach?

Zisťovali sme to v jednej z firiem, ktorá sa do tohto projektu pred dvoma rokmi zapojila. A tak sme sa boli pozrieť na študentov, ktorým učarovalo pivo. A to až natoľko, že sa rozhodli ho študovať ako odbor.

Veľkošarišský pivovar je jednou z firiem, ktorá sa pustila do spolupráce so školou v rámci spomínaného duálneho vzdelávania.

Teória sa tak už počas školy spojí s praxou, čím sa zvýši úroveň vzdelania. Ako hodnotia druháci svoje doterajšie zážitky v pivovare, to nám prezradili priamo v jeho priestoroch. Študentský život týchto žiakov sa tak delí medzi prostredie školy a prostredie skutočného zamestnania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S príznačnou vôňou

Pri vstupe do pivovaru vládnu precízne pravidlá. Pohyb po areáli je presne vyznačený cestičkami, dôvodom je bezpečnosť.

Denne odtiaľ vychádzajú desiatky kamiónov, premáva sa tu množstvo zamestnancov. Študentov by sme mali nájsť vo varni. Pri vstupe do týchto priestorov udrie do nosa príjemná vôňa sladiny.

„Nie každému to vonia, niekto si zo začiatku na to musí zvyknúť,“ vysvetľuje sprevádzajúca pracovníčka.

Cesta študentov k pivu

V triede našou návštevou práve prerušujeme symbolické predpolročné skúšanie.

Pivovarníčka, inštruktorka Mária Vargová (49) zisťuje vedomosti troch druhákov. Na chvíľu preberáme štafetu a zisťujeme, ako sa vlastne k tomuto štúdiu dostali.

Súvisiaci článok Šéf pivovaru: Firma bez ľudí sú len holé múry a stroje Čítajte 

„Z pivovaru prišli priamo k nám do školy. Keď o tom porozprávali, povedal som si, že idem a skúsim. A po roku a pol neľutujem,“ prezrádza jediný chalan v partii Damián Aron (17). Spolu s ním sú v ročníku dve dievčatá.

SkryťVypnúť reklamu

„Tiež som sa nechala motivovať, keď prišli do školy. Bol to síce nový odbor, ale ja som aj chcela niečo nové vyskúšať,“ vysvetľuje Klaudia Frajtková (17).

Nemala obavy z nepoznaného? „Trošku som sa toho aj bála, ale keď som tu prišla, tak som si rýchlo zvykla,“ priznáva Klaudia.

Alina Schubert (17) mala cestu k pivovarníckemu štúdiu obdobnú. „Ponúkli mi nový odbor s tým, že by mohol byť pre mňa zaujímavý. Trafili sa. Faktom ale je, že predtým som o pivovarníctve vôbec nič nevedela,“ konštatuje Alina.

Zvykali si na prostredie a zvykali si napríklad aj na spomínanú prenikavú vôňu? „Už to ani nevnímame, zo začiatku to bolo silnejšie,“ zhodujú sa.

Zasväcujú ich do tajov varenia

Aktuálne sú v druhom ročníku štúdia. To delia medzi školu a medzi pivovar. Teoretické poznatky tak aplikujú rovno do praxe.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Majerský: Neatraktívne remeslá? Dobrý murár zarobí viac ako lekár Čítajte 

„Pani Vargová nás napríklad učí to, čo robí ona sama – fermentáciu,“ vysvetľuje Damián. Čo si pod tým má laik predstaviť?

„To je kvasenie piva. Odoberám vzorky a meriam ich hodnoty,“ objasňuje študent. „Chodíme po pivovare a postupne sa všetko učíme,“ dodáva Klaudia.

Každé stredisko je špecifické, časť už prešli. „Máme za sebou sladovňu a varňu,“ dopĺňa Alina.

Na otázku, ktoré stredisko je teda lepšie, dostávame odpoveď prakticky hneď. „Zaujímavejšie je na sladovni a lepšie je na varni,“ zhodnotí Damián, na čo dievčatá s úsmevom prikyvujú.

A čo tak vytvoriť si vlastné pivo?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6HUJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6HUJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  2. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  3. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  4. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  5. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  6. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  7. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  8. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  9. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  10. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  1. Koronakríza zasiahla peňaženky Slovákov
  2. Členovia ASINS vrátili za rok 2019 do ekonomiky 113 mil. Eur
  3. Ako aktualizovať autonavigáciu Mio?
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  6. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  7. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  8. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  9. Sloboda v stavebníctve
  10. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 31 939
  2. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 16 273
  3. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 13 247
  4. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 11 921
  5. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 082
  6. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 937
  7. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 468
  8. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 372
  9. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 012
  10. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 8 945
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Pivovar

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z MY Šariš

DISKUSIA NAŽIVO: Ako pomáhame ľuďom so závislosťami, pracovná terapia

Diskusiu Pod rúškom informácií vysielame v utorok 2. júna 2020 o 17.00.

DISKUSIA NAŽIVO: Deti - naša budúcnosť

Diskusiu Pod rúškom informácií vysielame v pondelok 1. júna 2020 o 17.00.

DISKUSIA: Špeciálne vzdelávanie detí - ako prebieha a pre koho je určené? (video)

Prinášame vám záznam z diskusie Pod rúškom informácií, kde sme debatovali o špeciálnom vzdelávaní detí.

Mamkina bábovka či zemiakové fašírky. Tak varíme dnes

Korona nás naučila siahnuť aj po receptoch z rodinnej špajze. Sú lacné, rýchlo ich pripravíte a chutia celej rodiny. Poďte sa inšpirovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dieťa sa obesilo počas hry

Päťročné dievčatko sa hralo s vodítkom pre psa.

FOTO: Obce v prievidzskom okrese upozorňujú na medvede

Samosprávy vyzývajú ľudí, aby boli pri aktivitách v prírode mimoriadne opatrní.

Po zápase ukázal holý zadok. Pomohol to vyriešiť Végh, vraví fyzioterapeut

Futbal mi pokazil dve manželstvá, hovorí elitný fyzioterapeut vo veľkom rozhovore.

Už ste čítali?