Streda, 19. február, 2020 | Meniny má Vlasta

Šéf pivovaru: Firma bez ľudí sú len holé múry a stroje

Ján Čerkala: Nechcel som chodiť do roboty a čítať noviny.

Ján Čerkala. Ján Čerkala. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

Ján Čerkala je sladovníckym majstrom, manažérom pivovaru Šariš a zároveň je jeho telom aj dušou. Za 38 rokov si vyskúšal rôzne pozície, dnes je na jeho čele.

Stretávame sa po vašom príchode zo služobnej cesty. Cestujete kvôli práci často?

Moja práca si to vyžaduje, robím na rôznych projektoch, centrálu máme v Bratislave a v Prahe. Nevadí mi byť na cestách, stále niekde cestujem. Málokedy som doma.

Manželka sa teda asi „teší“.

Je to komplikovanejšie, ale za tie roky si už zvykla, je to už náš štandardný režim fungovania.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za tie roky – viem, že vo vašom prípade v spojení s pivovarom – sú to skutočne roky. Koľko presne?

Ja sa stále smejem, že som nastúpil do pivovaru na brigádu a zostal som, tak sa mi tam zapáčilo. A brigádujem dodnes. Bolo to presne 2. septembra 1981, takže 38 rokov.

Úžasné číslo, na jednom mieste.

Stále v tej istej firme. Hoci medzitým zmenila majiteľov aj názov x-krát.

Ale vy ostávate ten istý.

Aj pivovar je stále ten istý.

Ale z vašej strany je to asi lojálnosť na najvyššom leveli.

Mňa tá robota baví. Možno niekto povie, ako sa dá byť motivovaný aj po toľkých rokoch, ale ja som sa ešte nikdy v práci nenudil. A tá robota ani nie je taká, že by bol na to priestor. Čím dlhšie pracujem pre pivovar, tým dlhšie mám pocit, že sa mám čo nové naučiť. A stále ma niečo prekvapí.

Ako je to možné?

Prešiel som si rôznymi pozíciami, funkciami. Nemal som čas nudiť sa, lebo som stále objavoval niečo nové. Aj keď sa môže zdať, že je to stále tá istá firma, ale výroba piva je komplexný proces. Dá sa celý život učiť a celý život byť naštartovaný – toto ešte chcem vedieť, toto sa dá. U mňa nuda nemá miesto, toto slovo nepoznám.

Nastúpili ste do pivovaru ako brigádnik. Mali ste túžbu tam vtedy zostať?

Nikdy som nerátal s tým, že tu zostanem tak dlho. Začínal som ako robotník a prvé roky boli, dá sa povedať, najjednoduchšie. Bolo to za socializmu a relatívne lážo-plážo. Ale to ma až tak nebavilo. Vtedy som dostal ponuku robiť majstra a to bola možno v tom čase moja najväčšia zmena v živote.

Bolo to náročné?

Zrazu robíte šéfa ľuďom, s ktorými ste predtým pracovali a oni pozerajú – no, ty si už teraz náš šéf. Bolo to trošku veselé, najmä v dobe socializmu, keď alkohol na pracovisku nebol žiadne tabu. Nebolo to jednoduché, disciplína zamestnancov nebola na prvom mieste, ani zákazník. Existovala firma, lebo musela existovať. A toto ma nikdy nebavilo. Ja som vždy vravel, že nechcem chodiť do roboty preto, aby som si prečítal noviny spredu dozadu a naopak, ale aby som pridal nejakú hodnotu. To bolo také moje krédo a vlastne aj vďaka tomu som sa dopracoval tam, kde som. Stavil som na niečo nové, skúšal som nové veci.

To, že ste si prešli v pivovare viacerými funkciami, je to pre vás ako šéfa určite skvelá výhoda. Asi vás pracovníci, povedané s nadhľadom, len tak nedobehnú?

Prirovnám to k pyramíde. Ak si postavíte široký základ, tak aj tá pyramída má veľkú stabilitu a veľmi ťažko sa z nej spadne dolu. Keď si postavíte pyramídu s dvoma kockami naspodku a chcete ísť veľmi rýchlo hore, je veľmi vratká. Tým, že som si prešiel fyzicky jednotlivé oddelenia a reálne som tú prácu aj robil, dnes viem rýchlo odhadnúť, či sa niečo dá alebo nedá. A vôbec, keď niekto povie, že toto sa nedá. Áno, dá sa, ja som to robil.

Je to teda aj pri rozhodovaní rýchlejšie?

Dokážem sa rýchlejšie rozhodovať, pretože mám tú skúsenosť, zažil som si to. Viem, aké to je a keď to spravíme takto, nebude to mať chybu. Rozhodovať je fajn, ale keď chcete mať motivovaný tím, musíte dať priestor aj im. A musíte im dať možnosť, aby sa občas aj popálili. Aj keď niekedy viem, že to asi nie je najlepšie riešenie. Ak sú ľudia zodpovední, dostanú zodpovednosť do rúk a môžu rozhodovať. Zodpovednosť je o tom, že môžu robiť aj chyby.

Vybudovať takú značku, neviem si to ani predstaviť, čo je za tým.

Je to tímová robota, fungujeme v tímoch, víťazíme v tímoch, to je naše krédo. Môžete byť najlepší, najmúdrejší, ale keď nemáte okolo seba ľudí, ktorí sú rovnako zapálení, ťahajú za jeden povraz, tak vlastne neurobíte nič. Je to o tom, ako motivovať ľudí, nájsť cestu, vidieť do budúcnosti, mať predstavu, kam chcete ísť. Nerozmýšľať, čo bude dnes, zajtra, ale o päť rokov.

Vedieť, kam chce človek ísť a odhadnúť to správne. Vy ste vlastne takým vizionárom.

Ja by som sa nenazval vizionárom, ale snažím sa vidieť trošku dopredu, kam sa svet vyvíja, čo je prioritou, kam sa my musíme posunúť, aby sme prosperovali. V minulosti bolo na Slovensku 16 aktívnych pivovarov, dnes sú už iba štyri. Potom sa budujú malé mikropivovary pre jednu krčmu.

Čo je za tým? Klesol dopyt?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C68Z7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M68Z7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  2. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcií a vzdeláva ich
  3. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  4. Prečo je Nitra rajom študentov?
  5. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  2. Prečo je Nitra rajom študentov?
  3. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  4. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcií a vzdeláva ich
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  6. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  7. Heroes: Klienti sú naši hrdinovia
  8. Domácnosti teraz môžu získať dotáciu až 3 400 eur
  9. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  10. Hollého 6 – reprezentatívne kancelárie v centre Žiliny
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 182
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 11 137
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 10 631
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 7 529
  5. Darujte od srdca pre rozum 6 984
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 6 617
  7. SME proti extrémizmu na školách 5 830
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 5 631
  9. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 567
  10. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 5 473

Téma: Pivovar

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z MY Šariš

Európske peniaze rýchlejšie riešia to, čo je u nás dôležité

Hovoríme s Matejom Ovčiarkom z Ministerstva životného prostredia SR aj o tom, ako sa v rezorte darí čerpať eurofondy.

Martinský Turvod realizoval viacero stavieb, ktoré viedli k zlepšeniu dodávky kvalitnej vody pre ľudí. V roku 2017 napríklad dokončil aj za európske peniaze (takmer 4,4 milióna eur) odkanalizovanie obcí Turčiansky Peter a Košťany nad Turcom.

Konská sila a krása: Zlato z pretekov šlo do Lendaku, bronz ostal doma

Nultý ročník prilákal do Torysiek vyše 800 návštevníkov.

Marek a jeho kôň Bandy.

Tatran zaknihoval prvú výhru v zimnej príprave. Skúša nových hráčov

Zeleno-bieli majú prvú polovicu zimnej prípravy za sebou.

Tréner Prešova Peter Petráš.

Prešovčanky s Trnavou víťazne

V play-off sa stretnú proti Slávií EU.

Prešovčanky sa počas víkendu radovali z víťazstva.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ivan zomrel po operácii ucha. Jeho stav zhoršila nemocničná baktéria

Znalecký posudok je podľa prokuratúry mimoriadne rozsiahly. V kauze zostáva vypočuť ešte jednu lekárku.

V čadčianskej továrni vyrábajú originálne kúsky, ktoré nosia televízne osobnosti

Cieľom slovenskej módnej značky dF je podľa jej slov osloviť nielen bežných zákazníkov, ale aj tých náročnejších.

Nitrianska hudobná scéna prišla o legendu

Všestranne nadaný muzikant navždy opustil svet po boji s ťažkou chorobou.

V Rojkove sa stala smrteľná dopravná nehoda

Vodič dodávky zrazil chodca.

Už ste čítali?