Pondelok, 25. máj, 2020 | Meniny má UrbanKrížovkyKrížovky

Šéf pivovaru: Firma bez ľudí sú len holé múry a stroje

Ján Čerkala: Nechcel som chodiť do roboty a čítať noviny.

Ján Čerkala. Ján Čerkala. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

Ján Čerkala je sladovníckym majstrom, manažérom pivovaru Šariš a zároveň je jeho telom aj dušou. Za 38 rokov si vyskúšal rôzne pozície, dnes je na jeho čele.

Stretávame sa po vašom príchode zo služobnej cesty. Cestujete kvôli práci často?

Moja práca si to vyžaduje, robím na rôznych projektoch, centrálu máme v Bratislave a v Prahe. Nevadí mi byť na cestách, stále niekde cestujem. Málokedy som doma.

Manželka sa teda asi „teší“.

Je to komplikovanejšie, ale za tie roky si už zvykla, je to už náš štandardný režim fungovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za tie roky – viem, že vo vašom prípade v spojení s pivovarom – sú to skutočne roky. Koľko presne?

Ja sa stále smejem, že som nastúpil do pivovaru na brigádu a zostal som, tak sa mi tam zapáčilo. A brigádujem dodnes. Bolo to presne 2. septembra 1981, takže 38 rokov.

Úžasné číslo, na jednom mieste.

Stále v tej istej firme. Hoci medzitým zmenila majiteľov aj názov x-krát.

Ale vy ostávate ten istý.

Aj pivovar je stále ten istý.

Ale z vašej strany je to asi lojálnosť na najvyššom leveli.

Mňa tá robota baví. Možno niekto povie, ako sa dá byť motivovaný aj po toľkých rokoch, ale ja som sa ešte nikdy v práci nenudil. A tá robota ani nie je taká, že by bol na to priestor. Čím dlhšie pracujem pre pivovar, tým dlhšie mám pocit, že sa mám čo nové naučiť. A stále ma niečo prekvapí.

SkryťVypnúť reklamu

Ako je to možné?

Prešiel som si rôznymi pozíciami, funkciami. Nemal som čas nudiť sa, lebo som stále objavoval niečo nové. Aj keď sa môže zdať, že je to stále tá istá firma, ale výroba piva je komplexný proces. Dá sa celý život učiť a celý život byť naštartovaný – toto ešte chcem vedieť, toto sa dá. U mňa nuda nemá miesto, toto slovo nepoznám.

Nastúpili ste do pivovaru ako brigádnik. Mali ste túžbu tam vtedy zostať?

Nikdy som nerátal s tým, že tu zostanem tak dlho. Začínal som ako robotník a prvé roky boli, dá sa povedať, najjednoduchšie. Bolo to za socializmu a relatívne lážo-plážo. Ale to ma až tak nebavilo. Vtedy som dostal ponuku robiť majstra a to bola možno v tom čase moja najväčšia zmena v živote.

Bolo to náročné?

Zrazu robíte šéfa ľuďom, s ktorými ste predtým pracovali a oni pozerajú – no, ty si už teraz náš šéf. Bolo to trošku veselé, najmä v dobe socializmu, keď alkohol na pracovisku nebol žiadne tabu. Nebolo to jednoduché, disciplína zamestnancov nebola na prvom mieste, ani zákazník. Existovala firma, lebo musela existovať. A toto ma nikdy nebavilo. Ja som vždy vravel, že nechcem chodiť do roboty preto, aby som si prečítal noviny spredu dozadu a naopak, ale aby som pridal nejakú hodnotu. To bolo také moje krédo a vlastne aj vďaka tomu som sa dopracoval tam, kde som. Stavil som na niečo nové, skúšal som nové veci.

SkryťVypnúť reklamu

To, že ste si prešli v pivovare viacerými funkciami, je to pre vás ako šéfa určite skvelá výhoda. Asi vás pracovníci, povedané s nadhľadom, len tak nedobehnú?

Prirovnám to k pyramíde. Ak si postavíte široký základ, tak aj tá pyramída má veľkú stabilitu a veľmi ťažko sa z nej spadne dolu. Keď si postavíte pyramídu s dvoma kockami naspodku a chcete ísť veľmi rýchlo hore, je veľmi vratká. Tým, že som si prešiel fyzicky jednotlivé oddelenia a reálne som tú prácu aj robil, dnes viem rýchlo odhadnúť, či sa niečo dá alebo nedá. A vôbec, keď niekto povie, že toto sa nedá. Áno, dá sa, ja som to robil.

Je to teda aj pri rozhodovaní rýchlejšie?

Dokážem sa rýchlejšie rozhodovať, pretože mám tú skúsenosť, zažil som si to. Viem, aké to je a keď to spravíme takto, nebude to mať chybu. Rozhodovať je fajn, ale keď chcete mať motivovaný tím, musíte dať priestor aj im. A musíte im dať možnosť, aby sa občas aj popálili. Aj keď niekedy viem, že to asi nie je najlepšie riešenie. Ak sú ľudia zodpovední, dostanú zodpovednosť do rúk a môžu rozhodovať. Zodpovednosť je o tom, že môžu robiť aj chyby.

Vybudovať takú značku, neviem si to ani predstaviť, čo je za tým.

Je to tímová robota, fungujeme v tímoch, víťazíme v tímoch, to je naše krédo. Môžete byť najlepší, najmúdrejší, ale keď nemáte okolo seba ľudí, ktorí sú rovnako zapálení, ťahajú za jeden povraz, tak vlastne neurobíte nič. Je to o tom, ako motivovať ľudí, nájsť cestu, vidieť do budúcnosti, mať predstavu, kam chcete ísť. Nerozmýšľať, čo bude dnes, zajtra, ale o päť rokov.

Vedieť, kam chce človek ísť a odhadnúť to správne. Vy ste vlastne takým vizionárom.

Ja by som sa nenazval vizionárom, ale snažím sa vidieť trošku dopredu, kam sa svet vyvíja, čo je prioritou, kam sa my musíme posunúť, aby sme prosperovali. V minulosti bolo na Slovensku 16 aktívnych pivovarov, dnes sú už iba štyri. Potom sa budujú malé mikropivovary pre jednu krčmu.

Čo je za tým? Klesol dopyt?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C68Z7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M68Z7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. St. Crux Pharma - Dezinfekcia šetrná k pokožke
  2. Farmári chcú unikátnym spôsobom meniť myslenie ľudí
  3. Rastislav Velič: Vďaka našej novej zmenke sme opäť priekopníkmi
  4. Budeme nosiť rúško aj o polroka?
  5. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  6. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  7. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  8. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  9. Výnos od 5,5 % do 15 % p.a
  10. Nový portál Volvujem.sk je ako virtuálny showroom
  1. Ako posilniť imunitu?
  2. V regióne Štefánika majú najrýchlejší internet. Je aj v Brezovej
  3. Turiec vedie. Bude mať najmodernejší internet cez optiku
  4. Na juhu Slovenska bude najmodernejší internet. Kde všade?
  5. Kde je najrýchlejší internet? V okolí Šale
  6. Najmodernejší internet cez optiku je už aj na Hornom Zemplíne
  7. Na hraniciach s Ukrajinou je najrýchlejší internet. Kde presne?
  8. St. Crux Pharma - Dezinfekcia šetrná k pokožke
  9. Budeme nosiť rúško aj o polroka?
  10. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  1. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 13 687
  2. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 12 016
  3. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 11 747
  4. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 11 130
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 10 775
  6. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 10 571
  7. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 10 485
  8. Farmári chcú unikátnym spôsobom meniť myslenie ľudí 10 442
  9. Ako vytriediť Mekáč doma? 10 390
  10. Magazín zdravia s rúškom na ochranu tváre len za 2,99 € 10 322
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Pivovar

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z MY Šariš

Fotogaléria: Výhľady zo Sninského kameňa

Sninský kameň je najnižšou vihorlatskou tisícovkou.

Malý Sninský kameň. V pozadí je vidieť Morské oko.

Fotogaléria: Výhľady v Poloninách

Poloniny sú našim najvýchodnejším národným parkom.

Poľské Bieszczady. Pohľad zo Sedla pod Ďurkovcom.

Fotogaléria: Ruský Potok a jeho okolie

Dominantou obce je drevená cerkva z roku 1740.

Drevený dvojvežový Chrám svätého Michala Archanjela z roku 1740.
Súťaž čoskoro končí!

VYHRAJ Hurbanovskú pivnú cestu, zásobu nealka na leto a ďalších viac ako 150 cien

Týždenníky MY a iniciatíva #PodporSvojPub pre vás pripravili súťaž o 165 cien!

Súťaž týždenníkov MY a iniciatíviy #PodporSvojPub

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti dostali hlásenie, že rodina nedodržiava karanténu

Hovorí sa, že v núdzi poznáš suseda. Platí to aj v karanténe. Relatívne bezproblémový priebeh karantény totiž narušili klebety a nepravdy.

Tip na túru: Najvyššie položený hrad v Malých Karpatoch

Hrad sa v listinách prvýkrát spomína v roku 1273.

Zavládlo sklamanie, že jasle so škôlkami neotvárajú

Rodičia, ktorí majú dieťa v materskej škole aj jasliach, hovoria o ešte komlikovanejšej situácii. Zriaďovatelia nevedia, na čom sú, obávajú sa pokuty. Nakoniec padlo rozhodnutie.

Už ste čítali?