Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Šéf pivovaru: Firma bez ľudí sú len holé múry a stroje

Ján Čerkala: Nechcel som chodiť do roboty a čítať noviny.

Ján Čerkala. Ján Čerkala. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

Ján Čerkala je sladovníckym majstrom, manažérom pivovaru Šariš a zároveň je jeho telom aj dušou. Za 38 rokov si vyskúšal rôzne pozície, dnes je na jeho čele.

Stretávame sa po vašom príchode zo služobnej cesty. Cestujete kvôli práci často?

Moja práca si to vyžaduje, robím na rôznych projektoch, centrálu máme v Bratislave a v Prahe. Nevadí mi byť na cestách, stále niekde cestujem. Málokedy som doma.

Manželka sa teda asi „teší“.

Je to komplikovanejšie, ale za tie roky si už zvykla, je to už náš štandardný režim fungovania.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za tie roky – viem, že vo vašom prípade v spojení s pivovarom – sú to skutočne roky. Koľko presne?

Ja sa stále smejem, že som nastúpil do pivovaru na brigádu a zostal som, tak sa mi tam zapáčilo. A brigádujem dodnes. Bolo to presne 2. septembra 1981, takže 38 rokov.

Úžasné číslo, na jednom mieste.

Stále v tej istej firme. Hoci medzitým zmenila majiteľov aj názov x-krát.

Ale vy ostávate ten istý.

Aj pivovar je stále ten istý.

Ale z vašej strany je to asi lojálnosť na najvyššom leveli.

Mňa tá robota baví. Možno niekto povie, ako sa dá byť motivovaný aj po toľkých rokoch, ale ja som sa ešte nikdy v práci nenudil. A tá robota ani nie je taká, že by bol na to priestor. Čím dlhšie pracujem pre pivovar, tým dlhšie mám pocit, že sa mám čo nové naučiť. A stále ma niečo prekvapí.

Ako je to možné?

Prešiel som si rôznymi pozíciami, funkciami. Nemal som čas nudiť sa, lebo som stále objavoval niečo nové. Aj keď sa môže zdať, že je to stále tá istá firma, ale výroba piva je komplexný proces. Dá sa celý život učiť a celý život byť naštartovaný – toto ešte chcem vedieť, toto sa dá. U mňa nuda nemá miesto, toto slovo nepoznám.

Nastúpili ste do pivovaru ako brigádnik. Mali ste túžbu tam vtedy zostať?

Nikdy som nerátal s tým, že tu zostanem tak dlho. Začínal som ako robotník a prvé roky boli, dá sa povedať, najjednoduchšie. Bolo to za socializmu a relatívne lážo-plážo. Ale to ma až tak nebavilo. Vtedy som dostal ponuku robiť majstra a to bola možno v tom čase moja najväčšia zmena v živote.

Bolo to náročné?

Zrazu robíte šéfa ľuďom, s ktorými ste predtým pracovali a oni pozerajú – no, ty si už teraz náš šéf. Bolo to trošku veselé, najmä v dobe socializmu, keď alkohol na pracovisku nebol žiadne tabu. Nebolo to jednoduché, disciplína zamestnancov nebola na prvom mieste, ani zákazník. Existovala firma, lebo musela existovať. A toto ma nikdy nebavilo. Ja som vždy vravel, že nechcem chodiť do roboty preto, aby som si prečítal noviny spredu dozadu a naopak, ale aby som pridal nejakú hodnotu. To bolo také moje krédo a vlastne aj vďaka tomu som sa dopracoval tam, kde som. Stavil som na niečo nové, skúšal som nové veci.

To, že ste si prešli v pivovare viacerými funkciami, je to pre vás ako šéfa určite skvelá výhoda. Asi vás pracovníci, povedané s nadhľadom, len tak nedobehnú?

Prirovnám to k pyramíde. Ak si postavíte široký základ, tak aj tá pyramída má veľkú stabilitu a veľmi ťažko sa z nej spadne dolu. Keď si postavíte pyramídu s dvoma kockami naspodku a chcete ísť veľmi rýchlo hore, je veľmi vratká. Tým, že som si prešiel fyzicky jednotlivé oddelenia a reálne som tú prácu aj robil, dnes viem rýchlo odhadnúť, či sa niečo dá alebo nedá. A vôbec, keď niekto povie, že toto sa nedá. Áno, dá sa, ja som to robil.

Je to teda aj pri rozhodovaní rýchlejšie?

Dokážem sa rýchlejšie rozhodovať, pretože mám tú skúsenosť, zažil som si to. Viem, aké to je a keď to spravíme takto, nebude to mať chybu. Rozhodovať je fajn, ale keď chcete mať motivovaný tím, musíte dať priestor aj im. A musíte im dať možnosť, aby sa občas aj popálili. Aj keď niekedy viem, že to asi nie je najlepšie riešenie. Ak sú ľudia zodpovední, dostanú zodpovednosť do rúk a môžu rozhodovať. Zodpovednosť je o tom, že môžu robiť aj chyby.

Vybudovať takú značku, neviem si to ani predstaviť, čo je za tým.

Je to tímová robota, fungujeme v tímoch, víťazíme v tímoch, to je naše krédo. Môžete byť najlepší, najmúdrejší, ale keď nemáte okolo seba ľudí, ktorí sú rovnako zapálení, ťahajú za jeden povraz, tak vlastne neurobíte nič. Je to o tom, ako motivovať ľudí, nájsť cestu, vidieť do budúcnosti, mať predstavu, kam chcete ísť. Nerozmýšľať, čo bude dnes, zajtra, ale o päť rokov.

Vedieť, kam chce človek ísť a odhadnúť to správne. Vy ste vlastne takým vizionárom.

Ja by som sa nenazval vizionárom, ale snažím sa vidieť trošku dopredu, kam sa svet vyvíja, čo je prioritou, kam sa my musíme posunúť, aby sme prosperovali. V minulosti bolo na Slovensku 16 aktívnych pivovarov, dnes sú už iba štyri. Potom sa budujú malé mikropivovary pre jednu krčmu.

Čo je za tým? Klesol dopyt?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C68Z7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M68Z7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  2. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  1. Bude dobre!
  2. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  3. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  4. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  5. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  6. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  7. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  8. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  9. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 42 496
  2. "Škoda riskovať!" 16 025
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 849
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 243
  5. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 11 947
  6. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 818
  7. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 620
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 10 129
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 473
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 9 209

Téma: Pivovar

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z MY Šariš

Od štvrtka je vo fakultnej nemocnici jediná pozitívne testovaná pacientka

Celkovo stúpol počet pozitívne testovaných na 17 pacientov.

Prešovská fakultná nemocnica.

Rúška zo Spišského Hrhova majú už aj v Kanade

Šijú ich tam aj v noci, gumičky nosia dobrí ľudia vo vreckách.

Mária (vľavo) a Zdenka počas šitia rúšok.

Marián Troliga by bol oslávil šesťdesiate piate narodeniny

Bol vynikajúcim motocyklovým pretekárom, chcel vystavať hokejový štadión.

Marián Troliga nešťastne zahynul pred takmer 2 rokmi.

Prešov do druhej ligy nenazrie, regionálne súťaže sú predčasne ukončené

Tréner Prešova Peter Petráš hovorí o unáhlenom rozhodnutí.

Hrajúci tréner Prešova Peter Petráš.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Okradli 87-ročnú dôchodkyňu, polícia žiada o pomoc

Potrebujú identifikovať dve osoby, ktoré by mohli pomôcť objasniť tento čin.

V Prievidzi spustili prvý automat na rúška

Okrem rúšok automat ponúka dezinfekčný gél či sladkosti. Dobrovoľníci budú rúška priebežne dopĺňať.

Koronavírus: Na Kysuciach sú ďalšie tri prípady

Celkovo potvrdili za včerajší deň 23 nových prípadov ochorenia.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ďalší prípad nákazy koronavírusom v okrese Prievidza

V nedeľu bolo na Slovensku testovaných celkom 379 ľudí. Z nich malo 22 pozitívny test. Medzi nimi bol aj mladý muž z nášho okresu.

Už ste čítali?