Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Šéf pivovaru: Firma bez ľudí sú len holé múry a stroje

Ján Čerkala: Nechcel som chodiť do roboty a čítať noviny.

Ján Čerkala. Ján Čerkala. (Zdroj: Mária Dudová-Bašistová)

Ján Čerkala je sladovníckym majstrom, manažérom pivovaru Šariš a zároveň je jeho telom aj dušou. Za 38 rokov si vyskúšal rôzne pozície, dnes je na jeho čele.

Stretávame sa po vašom príchode zo služobnej cesty. Cestujete kvôli práci často?

Moja práca si to vyžaduje, robím na rôznych projektoch, centrálu máme v Bratislave a v Prahe. Nevadí mi byť na cestách, stále niekde cestujem. Málokedy som doma.

Manželka sa teda asi „teší“.

Je to komplikovanejšie, ale za tie roky si už zvykla, je to už náš štandardný režim fungovania.

SkryťVypnúť reklamu

Za tie roky – viem, že vo vašom prípade v spojení s pivovarom – sú to skutočne roky. Koľko presne?

Ja sa stále smejem, že som nastúpil do pivovaru na brigádu a zostal som, tak sa mi tam zapáčilo. A brigádujem dodnes. Bolo to presne 2. septembra 1981, takže 38 rokov.

Úžasné číslo, na jednom mieste.

Stále v tej istej firme. Hoci medzitým zmenila majiteľov aj názov x-krát.

Ale vy ostávate ten istý.

Aj pivovar je stále ten istý.

Ale z vašej strany je to asi lojálnosť na najvyššom leveli.

Mňa tá robota baví. Možno niekto povie, ako sa dá byť motivovaný aj po toľkých rokoch, ale ja som sa ešte nikdy v práci nenudil. A tá robota ani nie je taká, že by bol na to priestor. Čím dlhšie pracujem pre pivovar, tým dlhšie mám pocit, že sa mám čo nové naučiť. A stále ma niečo prekvapí.

SkryťVypnúť reklamu

Ako je to možné?

Prešiel som si rôznymi pozíciami, funkciami. Nemal som čas nudiť sa, lebo som stále objavoval niečo nové. Aj keď sa môže zdať, že je to stále tá istá firma, ale výroba piva je komplexný proces. Dá sa celý život učiť a celý život byť naštartovaný – toto ešte chcem vedieť, toto sa dá. U mňa nuda nemá miesto, toto slovo nepoznám.

Nastúpili ste do pivovaru ako brigádnik. Mali ste túžbu tam vtedy zostať?

Nikdy som nerátal s tým, že tu zostanem tak dlho. Začínal som ako robotník a prvé roky boli, dá sa povedať, najjednoduchšie. Bolo to za socializmu a relatívne lážo-plážo. Ale to ma až tak nebavilo. Vtedy som dostal ponuku robiť majstra a to bola možno v tom čase moja najväčšia zmena v živote.

Bolo to náročné?

Zrazu robíte šéfa ľuďom, s ktorými ste predtým pracovali a oni pozerajú – no, ty si už teraz náš šéf. Bolo to trošku veselé, najmä v dobe socializmu, keď alkohol na pracovisku nebol žiadne tabu. Nebolo to jednoduché, disciplína zamestnancov nebola na prvom mieste, ani zákazník. Existovala firma, lebo musela existovať. A toto ma nikdy nebavilo. Ja som vždy vravel, že nechcem chodiť do roboty preto, aby som si prečítal noviny spredu dozadu a naopak, ale aby som pridal nejakú hodnotu. To bolo také moje krédo a vlastne aj vďaka tomu som sa dopracoval tam, kde som. Stavil som na niečo nové, skúšal som nové veci.

SkryťVypnúť reklamu

To, že ste si prešli v pivovare viacerými funkciami, je to pre vás ako šéfa určite skvelá výhoda. Asi vás pracovníci, povedané s nadhľadom, len tak nedobehnú?

Prirovnám to k pyramíde. Ak si postavíte široký základ, tak aj tá pyramída má veľkú stabilitu a veľmi ťažko sa z nej spadne dolu. Keď si postavíte pyramídu s dvoma kockami naspodku a chcete ísť veľmi rýchlo hore, je veľmi vratká. Tým, že som si prešiel fyzicky jednotlivé oddelenia a reálne som tú prácu aj robil, dnes viem rýchlo odhadnúť, či sa niečo dá alebo nedá. A vôbec, keď niekto povie, že toto sa nedá. Áno, dá sa, ja som to robil.

Je to teda aj pri rozhodovaní rýchlejšie?

Dokážem sa rýchlejšie rozhodovať, pretože mám tú skúsenosť, zažil som si to. Viem, aké to je a keď to spravíme takto, nebude to mať chybu. Rozhodovať je fajn, ale keď chcete mať motivovaný tím, musíte dať priestor aj im. A musíte im dať možnosť, aby sa občas aj popálili. Aj keď niekedy viem, že to asi nie je najlepšie riešenie. Ak sú ľudia zodpovední, dostanú zodpovednosť do rúk a môžu rozhodovať. Zodpovednosť je o tom, že môžu robiť aj chyby.

Vybudovať takú značku, neviem si to ani predstaviť, čo je za tým.

Je to tímová robota, fungujeme v tímoch, víťazíme v tímoch, to je naše krédo. Môžete byť najlepší, najmúdrejší, ale keď nemáte okolo seba ľudí, ktorí sú rovnako zapálení, ťahajú za jeden povraz, tak vlastne neurobíte nič. Je to o tom, ako motivovať ľudí, nájsť cestu, vidieť do budúcnosti, mať predstavu, kam chcete ísť. Nerozmýšľať, čo bude dnes, zajtra, ale o päť rokov.

Vedieť, kam chce človek ísť a odhadnúť to správne. Vy ste vlastne takým vizionárom.

Ja by som sa nenazval vizionárom, ale snažím sa vidieť trošku dopredu, kam sa svet vyvíja, čo je prioritou, kam sa my musíme posunúť, aby sme prosperovali. V minulosti bolo na Slovensku 16 aktívnych pivovarov, dnes sú už iba štyri. Potom sa budujú malé mikropivovary pre jednu krčmu.

Čo je za tým? Klesol dopyt?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C68Z7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M68Z7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 232
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 091
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 076
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 513
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 026
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 811
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 518
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 298
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 034
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Pivovar

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z MY Šariš

Očkovanie profesora Michala Romana.

Pozitívny postoj pracujúceho dôchodcu k očkovaniu sa spája s rodinnou históriou.

20 h
Severskú chôdzu obľubujú všetky vekové kategórie.

Nenáročný šport obľubujú mladí aj starí.

26. jan
Športový manažér VK Prešov Imrich Olejník.

Prešovské volejbalistky trápia zranenia už niekoľko sezón.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

23 h

Poradia sa od včera zmenili.

17 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

15 h

Už ste čítali?