Streda, 19. máj, 2021 | Meniny má GertrúdaKrížovkyKrížovky

Žiakov z hotelových akadémií učia narábať s pivom

Pivnú akadémiu absolvuje tento rok 500 stredoškolákov.

Ján Píry (vľavo) školí o pive.Ján Píry (vľavo) školí o pive. (Zdroj: archív)

PREŠOV/BARDEJOV. Už stredoškoláci sa učia zásadám starostlivosti o pivo.

A to vďaka pivnej akadémii Cervesario. Týmto vzdelávacím programom, ktorý otvoril jeden z najväčších výrobcov piva na Slovensku, prešlo od roku 2011 už vyše šesťtisíc študentov. Program tak zvyšuje pivnú kultúru u nás.

Päťsto nových absolventov

Odborníci zo spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko sa v rámci špeciálneho vzdelávacieho programu Cervesario pivná akadémia rozhodli aj tento rok podeliť o svoje dlhoročné znalosti.

Prečítajte si tiež: Basketbalistky Prešova vyhrali nad Ružomberkom Čítajte 

V akadémii učia študentov vybraných stredných škôl zásadám starostlivosti o pivo a správneho čapovania zlatistého moku. V aktuálne prebiehajúcom ôsmom ročníku pribudne ďalších 500 absolventov.

Skryť Vypnúť reklamu

Cervesario je prístupné ako pre študentov, tak aj pre jednotlivé prevádzky.

Píry: Učíme teóriu i prax

„V aktuálnom ročníku bude do konca roka 2018 preškolených 500 študentov na 12 vybraných stredných školách. Študentov oboznamujeme s históriou piva, získavajú znalosti o správnej sanitácii výčapných zariadení či hygiene. Vyvrcholením programu je škola čapovania, ktorej zásady by mal ovládať každý dobrý výčapník,“ povedal Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko a ambasádor projektu.

„Kontakt študentov s praxou by mal byť čo najintenzívnejší a preto tento program veľmi vítame. Súčasťou pivnej akadémie sme už od jej vzniku. Najväčší úspech má škola čapovania, ukážky správnych a nesprávnych spôsobov manipulácie s pivom, prínosom sú však aj pútavé prezentácie a množstvo videí,“ zhodnotil účasť v programe Cervesario Ľubomír Petrovič, zástupca jednej zo zúčastnených škôl.

Skryť Vypnúť reklamu

V aktuálnom ročníku svoje zručnosti zlepšia študenti hotelových akadémií v Košiciach, Prešove, Bratislave, Piešťanoch, Bardejove, Liptovskom Mikuláši a Brezne, ako aj študenti stredných odborných škôl obchodu a služieb v Topoľčanoch, Prešove a Námestove. V školách program prebieha od októbra.

Celkovo, počas ôsmich rokov, pripravili odborníci Plzeňského Prazdroja už takmer 180 pivných akadémií.

Prečítajte si tiež: Správne naservírovať pivo je kľúčové. Kto je najlepší výčapník Čítajte 

Program Cervesario pivná akadémia však nie je určený len pre študentov stredných škôl. V rámci zvyšovania pivnej kultúry, ako jedného zo svojich pilierov, spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko realizuje školenia aj priamo na prevádzkach.

K rozšíreniu pôvodnej koncepcie programu došlo pred troma rokmi a u podnikov sa teší mimoriadnej obľube.

„Robíme buď skupinové školenia, ktorých sa zúčastňuje personál viacerých prevádzok súčasne alebo je školenie zamerané na individuálnu prevádzku. Ide napríklad o nové tankovny, taverny, naše konceptové prevádzky alebo jednoducho pri zmene personálu na žiadosť majiteľa,“ vysvetlil rozšírený koncept Píry, ktorý svojím pivným umením vzdelával a zároveň zabával napríklad aj návštevníkov Dňa otvorených dverí v pivovare vo Veľkom Šariši.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  3. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  4. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť. Oplatí sa počkať?
  5. Firmy požadujú väčšiu flexibilitu
  6. Prečo je májová bryndza najlepšia? Hovorí za ňu zloženie
  7. Špičková rodinná dovolenka na Slovensku
  8. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  9. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  10. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  1. Špičková rodinná dovolenka na Slovensku
  2. Firmy požadujú väčšiu flexibilitu
  3. Prečo je májová bryndza najlepšia? Hovorí za ňu zloženie
  4. FAVI tento rok plánuje expanziu na 10 ďalších trhov
  5. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  6. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  7. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  8. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  9. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  10. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 15 155
  2. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 9 112
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 315
  4. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 334
  5. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 961
  6. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 6 115
  7. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť 5 859
  8. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 5 657
  9. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 649
  10. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí 4 556
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z MY Šariš

Aj v Košiciach bola hladina Hornádu nebezpečne vysoká.

Povodne ľuďom zatopili domy a pivnice,zničili aj úrodu.

5 h
Alex sa pred rokom díval na svet iba poležiačky, teraz už dokáže sedieť sám.

Rok po podaní lieku sa život bojovníka zmenil od základov.

8 h
Ján Vodila bude fandiť Martinovi Gernátovi.

Fandiť bude Prešovčanovi Gernátovi.

8 h
Cyklochodník je už pod vodou.

Hladina Sekčova podľa meraní meteorológov zatiaľ stále stúpa.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Majiteľ budovy ich chce nahradiť.

18 h

V obci pomáhajú hasiči aj vojaci, na mieste je aj premiér Eduard Heger.

15 h

Hladina vodných tokov nebezpečne stúpa.

17. máj

Dedinčania majú za sebou katastrofické popoludnie aj noc. Odstraňujú následky povodne.

19 h

Už ste čítali?