Sobota, 25. január, 2020 | Meniny má Gejza

Domáca nakladaná kapusta

Recept na tradičnú a jednoduchú pochutinu, z ktorej je úžitok celý rok.

(Zdroj: Michal Frank)

Obdobie okolo „dušičiek“ je ideálnym časom na nakladanie kapusty.

Prečítajte si tiež: Hovädzia polievka - jednoduchá, poctivá a domáca Čítajte 

Nakladaná kapusta je mimoriadne zdravá, výborná je surová, no dá sa aj tepelne upraviť, robia sa z nej vynikajúce jedlá ako kapustnica, segedínsky guľáš a podobne.

Preto niet nad to mať naloženú vlastnú kyslú kapustu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca nakladaná kapusta

Na 12-litrový sud potrebujeme minimálne 12 kg kapusty (optimálne 15 - radšej viac, ak sa zvýši, to nevadí), ktorú buď nastrúhame, alebo sa dá kúpiť už nastrúhaná (optimálne na trhu, u spoľahlivých dodávateľov – pestovateľov), ale tá dlho nevydrží, treba ju nakladať hneď.

Na spodok umytého suda dáme kôpor, jednu kukuricu (iba zrná), kapustné hlúbiky, feferóny (2 sušené na 12-litorvý sud, ktorý v tomto návode použijeme ako mierku), bobkový list (6 ks/sud), biržalmu (dulu), jablko, chren (nakrájaný po dĺžke na „listy“), viničové listy, zelerové listy a tento základ prikryjeme kapustnými listami.

Do suda s takýmto základom začneme dávať nastrúhanú kapustu a vždy tak na tri hrste kapusty pridáme jednu hrsť prípravku. Pozor, nepreháňať to s ním, aby kapusta príliš nezmäkla.

Prečítajte si tiež: Recepty z regiónu: Chmeľovská fazuľovica Čítajte 

Čo obsahuje prípravok? Na ten náš sme použili 2,5 kg narezanej cibule, 1 ½ kg soli, 4 vrecká celej rasce, 4 vrecká celého čierneho korenia, 1 nakladač (deko). A tak vrstvíme kapustu, tlačíme a priebežne vylievame vodu. Sem tam pomedzi to hodíme prekrojené jablko, bobkový list, do veľkej „bečky“ môžeme aj polovičku kapusty, a pokračujeme ďalej.

Nakladaná kyslá kapusta

Až budeme mať naložený sud takmer doplna, zakryjeme ho kapustnými listami, zavrieme, do žliabku nalejeme vodu (priebežne ju potom, počas nasledujúcich dní. treba kontrolovať a prilievať) a sud odložíme do špajze.

Už o dva týždne by mala byť domáca nakladaná kapusta chuťovo vynikajúca.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 16 396
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 102
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 295
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 144
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 163
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 262
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 168
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 6 936
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 6 870
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 6 862

Téma: MY varíme - recepty z východu

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z MY Šariš

Jozef Vajda: Film Sviňa by mali vidieť všetci, ktorí plánujú ísť voliť

Už 6. februára sa do kín dostane nový slovenský film Sviňa. Vznikol na základe rovnomenného knižného bestselleru Arpáda Soltésza. Réžiu, produkciu a scenár zastrešili Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann.

Umelci sa delili so svojím talentom, podali ruku obetiam vybuchnutej bytovky

Benefičný koncert podporili tri desiatky interpretov, pomáhala stovka ďalších ľudí.

Veronika Rabada, jedna zo speváčok megakoncertu.

Prešovčanky si z Trnavy odviezli bod

To čo predvádzali trnavskí diváci v hľadisku bolo na zamyslenie

Prešovčanky získali v Trnave jeden bod.

V Rožkovanoch je to vždy vypäté, vraví rozhodca Markovič

Michal Markovič sa stal najlepším rozhodcom ObFZ Prešov za rok 2019.

Rozhodca Michal Markovič.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

SAD Zvolen ruší pre spor s krajom všetky prímestské spoje

Výnimkou budú len linky, ktoré SAD Zvolen prevádzkuje na základe osobitných zmlúv.

Na Linčianskej sa stala vážna nehoda, jednu osobu museli z vraku vyslobodiť

Dopravná nehoda sa stala dnes ráno na Nerudovej ulici na sídlisku Linčianska.

Vybrali SME

Už ste čítali?